Landgoed 'De Poll'

Landgoed De Poll is rond 1900 aangelegd in de romantische landschapsarchitectuur met houtwallen, vijverpartijen en glooiende vergezichten. Sinds 1954 huist de Noord-Nederlandse Golf & Country Club (NNG&CC) op het landgoed.

Overal waar je kijkt zijn historische details zichtbaar. De statige villa uit 1913 is nu het clubhuis. Achter de bakstenen muur die de parkeerplaats van de greens scheidt, ging vroeger de moestuin schuil. Sommige dennen staan hier al sinds in 1816 de heidegrond plaats maakte voor dennenbos. De boerderij uit 1880 biedt onderdak aan de greenkeepers tijdens hun pauzes en aan het nodige gereedschap en machinepark.

70 Jaar NNG&CC

In 1950 zijn we begonnen met golfen op het vliegveld in Eelde. Vervolgens zijn we in 1954 verhuisd naar landgoed  'De Poll' in Glimmen waar uiteindelijk onze prachtige 18-holes golfbaan is ontstaan met snelle greens en een prachtige natuur. Jong en oud beleeft veel plezier op onze vereniging. We heten u van harte welkom om een dagje te golfen maar uiteraard ook om lid te worden van onze vereniging.

Geschiedenis De Poll

In 1913 verrijst op het landgoed een gepleisterde villa met fraai uitzicht over de Drentsche Aa en aangrenzend beekdal de Westerlanden. Het huis is een ontwerp van architect Gerrit Nijhuis en krijgt de naam De Poll. In 1951 verkoopt de voorlaatste eigenaar, Groningse koffiehandelaar Willem Rost Onnes, het 40 hectare grote landgoed aan de Noord-Nederlandse Golf & Country Club.

Opening in 1954

Opening van de negen holes golfbaan op het landgoed de Poll op Hemelvaartsdag 1954 door de voorzitter van de NGF jhr. mr. A. Calkoen van Limmen.

 

 

Nieuwe lay-out

De golfclub vormt het terrein om tot een 9 holes golfbaan naar ontwerp van de Schotse Sir Guy Campbell. In 1954 opent de golfbaan. Het voormalige huis van Rost Onnes vormt het clubhuis. In 1984 wordt het landgoed uitgebreid naar 18 holes, naar het ontwerp van amateurgolfer en golfbaanarchitect Frank Pennink. Een stuk bos met een pingoruïne komt bij het landgoed en er wordt loofbos aangeplant.  In 1992 wordt nog eens 3,3 ha aangekocht van een buurman. In de jaren daarop wordt de golfbaan verder geoptimaliseerd naar ontwerp van architect Donald Steel.

 

Kees Poll en Sir Guy Campbell bespreken de lay-out van de niewe golfbaan.

Golfen in een bijzonder coulissenlandschap

De oprijlaan is omlijst met hoge houtwallen en wordt onderbroken door hole 1 (goede raad: staat het stoplicht op rood, wacht dan tot de golfbal en golfer de oprijlaan overgestoken zijn). Langs de smalle fairways vind je prachtige vijverpartijen, bijzondere bomen en rododendrons. Sommige gastspelers komen speciaal naar Glimmen in de bloeitijd van de rododendrons. Geregeld steken reeën, hazen en eekhoorns een fairway over. Gedurende het jaar spot je hier spechten, vinken, mezen, boomklevertjes en ijsvogels.

Geschiedenis landgoed

 

In 1816 is voor het eerst gebouwd op dit voormalige open heideveld. Arts Johan Coenraad van Hasselt laat een landhuis bouwen en dennenbos en bouwland aanleggen. In 1871 is het landgoed te koop. De overdrachtsakte vermeldt: ‘Het Landgoed de Poll, bestaande in Heerenbehuizing met ruime schuuren, koestalling benevens koetshuis en paardestallen en een afzonderlijk schuurtje voorts lanen, singels, boomgaard, gazon, kersegaard, tuinen, appelhof, bouw-, weide en hooiland en dennebosch tesamen groot vierentwintig bunders tweeënveertig vierkante roed en zesentwintig vierkante ellen.’

Graag ontvang ik meer informatie

 Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat, te bereiken via e-mail secretariaat@nngcc.nl of telefonisch 050-4062004.

Contact opnemen

Golfles aanvragen

Leuk dat je wilt lessen. Neem contact met ons op en we gaan z.s.m wat inplannen.

Contact opnemen

Welkom!

Fijn dat u bij ons wilt komen golfen, we ontvangen u graag.

 

 
Neem contact op met het secretariaat om een starttijd te reserveren. Geeft u even aan of het om een 9 of 18 holes ronde gaat?

 

050 - 406 2004 |  secretariaat@nngcc.nl

Reservering aanvragen
Datum en tijdstip

Voorspelen competitie

U kunt bij ons voorspelen op basis van de volgende voorwaarden.

 

 

  • Op basis van wederkerigheid, het gereduceerde tarief van € 40,- is dan van toepassing
  • 1e teams van de standaardklasse spelen gratis
  • Geen wederkerigheid? Dan zijn de reguliere tarieven van toepassing
Reservering aanvragen
Datum en tijdstip